Упътване към 7-те чакри : Да разберем енергията

Въпреки че е широко използване понятие в йога света, понятието „чакри“ е често грешно разбрано. Може да сте чували вашият йога учител да казва, че прави поза за определена чакра или да сте правили медитация свързана с „лекуване на чакрите“, но какво всъщност значи това?

С най-прости думи казано – чакрите са енергийните центрове на нашето тяло, всяка с уникално ниво на вибрация и лечебен потенциал. Ако определена чакра е блокирана, това може да повлияе на психичното, физическото и емоционално състояние.

Без значение дали търсите изцеление в определена област или искате да живеете по-балансиран живот, разбирането на чакрите може да има дълбоко положителен ефект.

Всичко е енергия

Всичко във Вселената е направено от енергия. От най-малката частица до най-голяма звезда, от мравката до кита, всички сме изградени от едно и също нещо -атоми. Тези съставни частици не са солидни, изградени са от малки податоми в постоянно движение, което означава, че всичко, което считаме за солидно, е всъщност направено от пространство, движение и енергия. Дори столът, на който седите и компютърът са пълни с енергия.

Нашите тела не са изключение!

Ние сме маса от енергия в състояние на постоянно изменение и движение, както всичко което ни заобикаля. Тъй като всичко, което виждаме е плът и кости, енергията може да изглежда като радикална концепция, но точно както сърцето и мозъка се задвижват от електрически импулси, така и енергийни потоци управляват всички процеси в тялото и ума – от функциониране на органи до чувства и емоции.

 

Какво е чакра?

Дълго преди модерните научни изследвания, древните цивилизации инстинктивно знаели, че всички живи същества носят енергия. Чакра на санскрит означава „колело“ и е най-добре разбрано като „енергиен център“. Има 7 основни чакри, образуващи права линия от началото на гръбнака до темето на главата. Чакра представя алтернативно разбиране на това как енергията се движи в тялото. Според йога ученията,чакрите са свързани с енергия, наречена „nadis“, от санскрит – „реки“. Взаимодействието между тези nadi rivers контролират циркулацията в тялото ни.

 

Чакра дисбаланс

Въпреки че в много култури се смята, че чакрите имат различно ниво на активност, идеалното благополучие идва, когато всички чакри са отворени и енергията е свободна да тече свободно. Смята се, че болести се появяват, когато чакрите са блокирани и много медицински практики като Аюрведа , акопунктура и т.н, разчитат на съществуването на енергийните канали за лечеие. Според йога схващанията, практики като пранаяма, асана, медитация, подобряват енергийният поток, минаващ през чакрите, подобрявайки да лекуваме нашият физически, ментален и душевен дисбаланс.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *